Conferința Dreptul Afacerilor 2024, Facultatea de Drept a Universității din București

Panelul I - Prevenția insolvenței și salvgardarea întreprinderii în dificultate

Nicoleta Mihai, practician în insolvență, Partner KPMG Legal - Toncescu și Asociații, Head of Restructuring & Insolvency

Opțiuni la sistemele de avertizare timpurie existent ... sau neexistent!! Care sunt opțiunile și responsabilitatea managerilor și riscurile la care se supun

Are peste 20 de ani de experiență în servicii de consultanță, drept civil și servicii de restructurare financiară și operațională. Nicoleta și colegii ei din echipa de restructurare au sprijinit companiile și părțile interesate ale acestora care se confruntă cu situații dificile prin furnizarea de servicii, inclusiv: turnaround, restructurare financiară, restructurare preventivă, analiza independentă a afacerii, management al lichidității, proceduri de insolvență și suport pentru fuziuni și achiziții / vânzări de active problematice. Ca avocat, Nicoleta are o vastă experiență în litigii precum și o experiență îndelungată și continuă în managementul juridic al proiectelor complexe de insolvență și redresare, vânzări de active și portofolii de contracte în procedurile de transfer de afaceri. În ceea ce privește procedurile de pre-insolvență și insolvență, Nicoleta are o vastă experiență locală și transfrontalieră în sectorul transporturilor. Nicoleta este, de asemenea, implicată în elaborarea legislației și oferă în mod regulat sesiuni de instruire pentru entități bancare și financiare și susține prelegeri în cadrul seminariilor și conferințelor inițiate de UNPIR și INSOL Europe. Înainte de a se alătura KPMG Legal - Toncescu și Asociații, Nicoleta a câștigat o experiență diversă cu o fundație corporativă de vârf, precum și cu o altă companie Big4 și are o experiență considerabilă în conducerea restructurarii legale și operaționale.

Radu Diaconu, avocat, Managing Partner, Băncilă, Diaconu și Asociații

Operațiuni cu capitaluri proprii: despre cum scot asociații banii din societate

Radu Diaconu este avocat specializat in dreptul afacerilor, in principal in fuziuni si achiziții (M&A). Partener în cadrul EY Romania si managing partner al societății de avocatură Băncilă, Diaconu și Asociații. Licențiat în drept și economie (finanțe și bănci), doctor în drept.

Iustin Armașu, avocat, Partner, Schonherr România

Salvgardarea debitorului în afara procedurii de insolvență. Restructurarea out of court vs. Proceduri de prevenire reglementate de Legea nr. 85/2014

Iustin Armașu, avocat din anul 2011 și practician în insolvență, cu o considerabilă experiență în litigii, insolvență și reorganizare este în prezent partener în cadrul Schoenherr și Asociații SCA și unul dintre coordonatorii practicii de dispute resolution a societății. Iustin a acordat asistență într-un număr semnificativ de litigii de contencios administrativ și fiscal (în special în domenii precum achiziții publice, concurență, protecția consumatorului, drept fiscal), precum și în litigii între profesioniști, litigii de drept civil, litigii în sfera dreptului societăților, litigii de dreptul muncii.

Ciprian Păun, avocat, conf. univ., FSEGA, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, avocat

Decizia de afaceri generatoare de pierderi sau datorii a managementului și profilaxia răspunderii nelimitate

Ciprian Paun este conferențiar universitar doctor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. A predat cursuri universitate la Plymouth State University (SUA), Ecole de Management de Normandie (Franta), Wirtschafts Universitaet Wien (Austria), Universitatea de Vest, Timișoara, Universitatea Bucuresti. Este avocat si partener în casa de avocatură NNDKP si unul din coordonatorii biroului din Cluj al NNDKP. Ciprian este autor a 18 cărți publicate în nume propriu sau coautor și peste 75 de articole în țară și străinătate. Este membru al European Association of Tax Law Professors din 2018.

Dan Paul, președinte, Asociația Brokerilor

Falimentele societăților emitente de obligațiuni și posibilitatea reversibilității lor

Dan Paul conduce din ianuarie 2006 Asociatia Brokerilor, care cuprinde majoritatea societăților de brokeraj care operează la Bursa de Valori București. Este președinte al societății de brokeraj Finaco Securities S.A., membru fondator al Bursei de Valori București și doctorand al Facultății de Drept- Universitatea din București.

Elie Brandmeyer, drd., cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea București

La responsabilite des dirigeants sociaux et la contribution des associes aux pertes de la societe dans le droit des entreprises en difficultes: regards croises en droits français et roumain

Elie Brandmeyer a fost consilier juridic al unui grup franco-elvețian timp de șase ani. Specializat în dreptul societăților comerciale și în proprietate intelectuală, el a coordonat gestionarea juridică a filialelor grupului din Europa, Asia, Africa și America. În prezent, este doctorand în cadrul Facultății de Drept a Universității din București și a Universității de Lorraine din Nancy și este, de asemenea, secretar general adjunct al Colegiului juridic franco-român pentru studii europene. 

Workshop 1.

Planuri de restructurare: creditorii „neafectați” de plan și restructurările impuse în contra votului negativ al creditorilor

Moderatori:

Dragoș Călin, director, Direcția Juridică Investments Alliance S.A. Braşov

Dr. Raul Felix Hodoș, conf. univ. Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, avocat și practician în insolvență
Dr. Dragoș Călin, Direcția Juridică Investments Alliance S.A. Braşov

Este doctor în drept al Universităţii din Bucureşti, Şef al Departamentului Juridic din cadrul Transilvania Investments Alliance S.A. Braşov, Arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, coordonator al secţiunii „Societăţi – Piaţă de Capital” din cadrul Revistei Române de Drept al Afacerilor. 
Are o experienţă profesională de peste 25 de ani în domeniul juridic şi al administrării societăţilor, este autor şi co-autor a numeroase lucrări de doctrină şi jurisprudenţă românească.

A participat la conferinţe naţionale şi internaţionale unde a prezentat alocuţiuni pe teme de drept societar, arbitraj şi insolvenţă.

Panelul II - Protecția consumatorilor ca instrument de imunizare a mediului de afaceri la șocuri și riscuri sistemice

Sebastian Hotca, vice-președinte ANPC

Strategia și controalele ANPC din prisma rezultatelor

Licențiat în drept al Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sebastian Hotca este avocat din anul 1999 și în prezent președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
Bogdan Dumitrache, executor judecătoresc

Reflecții asupra modificării art. 713 C. pr. civ. prin modificarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive, ca urmare a adoptării O.U.G. nr. 58/2022

Mihnea Galgoțiu-Săraru, Partener - Reff & Associates

Acțiunile colective inițiate în numele unor clase de consumatori

Mihnea este partener în cadrul Reff & Asociații și coordonator al practicii de soluționare a disputelor (litigii administrative, comerciale și arbitraje). El a acumulat 15 ani de experiență în dreptul afacerilor, după ce a absolvit summa cum laude Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Mihnea a coordonat echipe multidisciplinare în proiecte complexe de soluționare a disputelor privind aspecte de drept administrativ și fiscal, imobiliar și construcții, concurență, energie, telecom, media, privatizări, proprietate intelectuală, relații de muncă sau dreptul sportului. De asemenea, Mihnea are experiență și în proceduri de arbitraj internațional și în litigii derulate în mai multe jurisdicții.

Dr. Răzvan Dincă, prof. univ., decan al Facultății de Drept a Universității București, avocat

Implementarea directivelor europene privind vânzarea de bunuri și furnizarea de conținut digital și servicii digitale

Decan al Facultății de drept din 2020, Răzvan Dincă este profesor universitar și predă dreptul proprietății intelectuale și dreptul contractelor. Avocat specializat în dreptul proprietății intelectuale, dreptul concurenței și arbitraj, Răzvan Dincă a acționat în calitate de expert pentru Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Ministerul de Justiție și Institutul Național al Magistraturii. Răzvan este arbitru în arbitraje comerciale supuse regulilor ICC, CCIR, VIAC, LCIA și a făcut parte din comisia tehnică de redactare a actualului Cod civil și a legii pentru punerea în aplicare a Codului civil.

Workshop 2.

Instrumente (extra)judiciare de prevenție a supra-îndatorării persoanelor fizice; creditarea iresponsabilă/prădătoare versus darea în plată cu efect de reducere sau de ștergere a poverii datoriilor

Moderatori:

Alexandru Rățoi, asist. univ. dr. Facultatea de Drept, Universitatea București, avocat
Diana Procopiescu, Senior Associate Piperea și Asociații

Prezumția dobândirii licite a averii într-o societate democratică – o iluzie deșartă

Diana-Maria Procopiescu este avocat în cadrul Baroului București și membru al echipei „Piperea și Asociații” din anul 2020. În această perioadă a acumulat experiență în domeniul dreptului comercial și al protecției consumatorilor, în domeniul dreptului administrativ, precum și în vastul domeniu al dreptului civil, asigurând asistență și reprezentare pentru numeroși clienți.

Panelul III - Fiscalitatea ofensivă și digitalizarea ca panaceu

Ruxandra Argăseală, Cătălina Tașcă, avocați, Piperea și Asociații

Prezumția dobândirii licite a averii într-o societate democratică – o iluzie deșartă

Ruxandra este avocat senior coordonator în cadrul SCA Piperea și Asociații și are o experiență de aproape 10 ani în materia litigiilor civile și comerciale, respectiv în oferirea de consultanţă juridică în fuziuni și achiziții, guvernanță corporativă și managementul riscurilor juridice.
Situațiile întâlnite în practică, soluțiile inedite identificate pentru clienţi, doctrina și jurisprudența aprofundate în domeniul dreptului comercial au constituit temelia contribuției Ruxandrei, în calitate de autor, la redactarea și publicarea celei de-a șasea ediții a lucrării „Legea societăților. Comentariu pe articole”, apărută la editura C.H. Beck la sfârșitul anului 2023.
Mânată de dorința de a aprofunda noi domenii ale dreptului, Ruxandra a absolvit în anul 2021 programul de master ”Global Master in International Sports Law”, organizat de Instituto Superior de Derecho y Economia din Madrid, Spania, iar în prezent coordonează activitatea departamentului de Dreptul sportului din cadrul SCA Piperea și Asociații.

Raluca Bontaș, Partener – Deloitte Tax

Monede naționale, valute, criptoactive: considerente juridice și fiscale

Raluca Bontaș este partener în cadrul Departamentului de Servicii Fiscale al Deloitte în România, coordonator al practicii dedicate impozitării persoanelor fizice. Cu 25 de ani de experiență în domenii precum piața de capital și cel al fiscalității, Raluca se concentrează cu preponderență pe domeniul impozitării directe, locale și transfrontaliere, respectiv mandate de revizuire și analiza a tratamentului fiscal al diferitelor tipuri de venituri obținute de persoane fizice rezidente sau nerezidente din România și/sau plătite de entități locale și străine persoanelor fizice rezidente în România.

Andrei Burz-Pînzaru, Partener - Reff & Associates

Monede naționale, valute, criptoactive: considerente juridice și fiscale

Andrei Burz-Pînzaru - Partener Coordonator al Reff & Asociații, Coordonator al Practicii de Drept Bancar și Piață de Capital, Reff & Asociații | Deloitte Legal România
Cu peste 25 ani de experiență în consultanță în domeniile dreptului bancar și al pieței de capital, precum și în fuziuni și achiziții, guvernanță corporativă și managementul riscurilor juridice, Andrei este partener coordonator al Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând rețeaua globală de avocați Deloitte Legal în România.
Andrei este partener în Deloitte Legal și lider al Deloitte Private în România, deservind companii private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenori locali, mari companii private, startup-uri, afaceri de familie și fonduri de capital privat. El asistă în mod uzual bănci, instituții financiare nebancare și companii cotate la bursă.

Dr. Marilena Ene, lector univ., Facultatea de Drept a Universității București

Efectele fiscale ale recalificării unei tranzacții din perspectiva substanței economice. Există o dispută reală între economic și juridic?

Dan Dascălu, avocat, Partener, David & Baias

Interacțiunea nepotrivită a normelor fiscale cu cele penale în lumina ultimelor modificări aduse Legii evaziunii fiscale

Dan Dascălu conduce departamentele de Litigii şi Relaţii de muncă ale D&B David şi Baias. Dan este Doctor în Drept, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti și membru al Baroului Bucureşti din 1997.
Dan Dascălu este clasat constant pe prima poziţie la categoria avocaţilor de fiscalitate în clasamentele realizate de publicaţiile de specialitate Chambers and Partners si Legal 500, precum şi avocat de top în Secţiunile de Soluţionare a Litigiilor şi Dreptul Muncii.
Dan este un specialist de renume în dreptul muncii şi procedură fiscală. Practica sa în domeniul litigiilor include asistenţă acordată clienţilor în faţa organelor administrative (asistenţă în cadrul procedurilor de inspecţie fiscală şi în cele administrativ-jurisdicţionale, formularea de contestaţii şi plângeri prealabile administrative, etc.), precum şi reprezentarea clienţilor în faţa instanţelor judecătoreşti (inclusiv la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene -12 cauze) şi arbitrale în domeniile dreptului fiscal, dreptului concurenţei, dreptului comercial, dreptului muncii şi dreptului civil.
Dan a activat ca profesor asociat la Facultăţile de Drept din Universitatea Bucureşti, şi din Timişoara şi la Academia de Studii Economice, predând Procedură Fiscală şi Contencios Fiscal. De asemenea, a publicat diverse cărţi (inclusiv un manual privind chestiunile legate de litigii fiscale şi unul despre Noul Cod de procedură fiscală), precum şi articole în materie fiscală şi de procedură dar şi în dreptul muncii.

Octavian Bădescu, economist

Fiscalitatea intruzivă și excesiv de ofensivă

Absolvent al ASE (EMBA) si al SNSPA, Octavian Bădescu este un economist cu peste 20 de ani de experiență managerială și antreprenorială, fiind fondator și manager în cateva proiecte antreprenoriale în domeniile curierat, cercetare de piață, marketing direct, online și imobiliare. Octavian Bădescu are o prezență constantă în presa scrisă, televiziune și online.

Workshop 3.

E – factură și e – transport

Moderator:

Inga Țîgai, Partener Consultanță fiscală, Head of Tax & Legal Technology, KPMG

Panelul IV - Drepturi, libertăți și obligații online

Dr. Raul Felix Hodoș, conf. univ., Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, avocat

Contractul ca un cal troian sau cum să prelucrezi datele consumatorilor în interes de marketing cu toată dragostea

Felix Hodoș este și arbitru și președinte al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a jud. Mureș, conciliator SAL-Fin (A.S.F.), președinte al Societății Române de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Tîrgu Mureș (SOROCAPP) și autor a peste 20 de articole științifice și al mai multor cărți de specialitate, cele mai recente fiind Plata electronică (Editura Universitară, București, 2020) și Drept comercial (co-autor, Editura Universitară, București, 2021).

Dr. Alexandru Rățoi, asist. univ. Facultatea de Drept, Universitatea București, avocat - Piperea și Asociații

De la obsolescență programată la inteligență umană declasată : the artificial intelligence conquest

Alexandru Rățoi este avocat din 2009 și partener în cadrul Piperea și Asociații. Absolvent al programului de Master 2 Profesional « Droit des affaires – Droit de la consommation et de la concurrence » și doctor în drept cu teza „Supraîndatorarea simplilor particulari – o perspectivă pluridisciplinară” (primită cu summa cum laude), Alexandru este asistent în cadrul Departamentului de Drept Privat al Facultății de Drept, Universitatea din București. Autor al peste 25 de lucrări de specialitate în reviste din România și din străinătate, Alexandru Rățoi este și coautor al lucrării „Codul de procedură civilă – Comentariu pe articole”, distinsă cu Premiul „Traian Ionașcu” pentru cea mai bună carte a anului 2019 pe teme de drept privat.

Dr. Iulia Golgojan, avocat, asist. univ., Universitatea București, Facultatea de Drept

Digital Services Act – obligații instituite în era digitală – provocări și soluții

Iulia Golgojan-Pătrulescu este doctor in drept, asistent universitar în cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității din București, la disciplinele Drept comercial. Întreprinderea si Obligațiile, Dreptul transporturilor și Media Law, din cadrul programului de masterat de Dreptul noilor tehnologii. Momentan urmează programul post-doctoral de cercetare avansată în domeniul Drept internațional, european și comparat al drepturilor omului.
Iulia a participat, în calitate de speaker, la o serie de conferințe naționale și internaționale și este autor a numeroase articole si contribuții publicate în reviste de specialitate.
Totodată, este avocat senior coordonator în cadrul SCA Piperea și Asociații, cu o experiență de 11 ani ca avocat pledant, interval în care a acordat și consultanță juridică, în diverse domenii ale dreptului privat.

Dr. Dragoș Dragoman, conf. univ., Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga Sibiu

Mobilitatea urbană, problema încălzirii globale și drepturile cetățenilor

Dragoș Dragoman, doctor în sociologie, este conferențiar la Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Domeniile sale de cercetare sunt democrația și democratizarea, relațiile etnice, capitalul social și participarea politică. Cea mai recentă publicație: „Quasi-militant democracy in Romania: Limiting contention by legal means”, in Neo-Militant Democracies in Post-Communist Member States of the European Union, coord. de Joanna Rak și Roman Backer, Londra, Routledge, 2022.

Workshop 4.

Contractele „inteligente” și contractele în format digital/pe suport informatic/cu semnătură electronică; chestiuni practice relative la executarea silită a contractelor de acest tip care au caracter executoriu în ele însele

Moderator:

Dr. Mihai Cărăbaș, avocat, fondator Legal Accelerators